De Boom

De Boom

tree-transDe boom (vrkasana) is de eerste yoga houding die ik thuis ging beoefenen. We deden deze oefening tijdens de Mudita yoga les die ik toen volgde; Ik vond het een prettige houding en ik verzon er zelf een paar armbewegingen bij.

Misschien kun je je voorstellen hoe blij ik was toen ik bij de Dru yoga docenten training de armbewegingen en de ademhaling bij de flowing tree leerde kennen! Het was een van de vele “wauw” momenten tijdens mijn vier jaar durende training, een gevoel van thuiskomen, van precies daar te zijn waar je hoort te zijn. Daarom krijgen jullie uiteraard als eerste huiswerkopdracht de boom mee.

Let Op:

Wees voorzichtig als je knie-, heup- of rugklachten hebt. Plaats dan je hiel slechts tegen de enkel van het gestrekte been (dus niet hoger) en gebruik een stoel of de muur voor extra steun.

Vrksasana – De Boom, op de Dru flowing manier

 1. Neem de tijd om goed te staan en jezelf te aarden in tadasana.
 2. Breng het gewicht op het linkerbeen en kijk naar een vast punt voor je.
 3. Houd je bekken naar voren gericht door je de bilspieren aan beide zijden te spannen en trek ook je buikspieren lichtjes aan.
 4. Breng op een inademing de armen zijwaarts omhoog totdat je armen boven je hoofd zijn en breng je handpalmen tegen elkaar in namasté. Tegelijkertijd buig je je rechter knie en plaats je rechterhiel tegen je linkerenkel. Je tenen zijn op de grond. (Natuurlijk kan je je voet hoger plaatsen tegen je been als dat kan. Zorg dat je je bekken naar voren gericht is.)
 5. Breng de handen op een uitademing vóór je ter hoogte van het hart.
 6. Draai op de inademing je polsen zodat de vingers naar voren wijzen.
 7. Strek de armen op de uitademing naar voren.
 8. Open je armen zijwaarts op de volgende inademing.
 9. Op de uitademing laat je je armen weer langs het lichaam komen en zet je de rechtervoet op de grond.
 10. Herhaal deze vloeiende sequentie enkele keren afwisselend aan de rechter- en linkerzijde.

De voordelen van de Boom:

 • Sterkere beenspieren, in het bijzonder in je dijen en billen.
 • Het bevordert een goede houding (vooral van de voeten naar enkels en heupen)
 • Het helpt je om kalm te blijven en het verbetert je aandacht en concentratie.
 • Regelmatige beoefening van de boom helpt je om je inner visie te openen zodat je de wereld ziet zoals die is, en niet zoals je wilt dat die is.

Ik neem aan dat jullie bekend zijn met yoga en de bewegingen die hier beschreven zijn. Als jullie meer uitleg willen, ga dan naar Dru Yoga Online op het internet,  waar je ook video’s in het Nederlands kunt vinden of zoek op Youtube naar een yogafilmpje.

Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en te stoppen als het niet goed voelt. Met yoga word je fitter en leniger, zeker als je regelmatig oefent, maar overdrijf het niet. En…onderschat vooral niet hoe groot de invloed van een paar minuten yoga in de ochtend op de rest van je dag kan zijn!

Reacties zijn gesloten.