Sta rechtop

Sta rechtop

Voel je soms dat alles een beetje te snel gaat? Dat je niet weet wat je volgende stap moet zijn? Ik wel. En ik weet ook een perfecte yoga houding hiervoor, maar het kost veel moeite. Niet de houding. De houding kan iedereen. Wat moeilijk is dat je stil moet staan terwijl alles in je lijf zegt: Ga…ook al weet je niet waar naar toe.

Als je je zekerder wilt voelen in lichaam en geest, hoef je alleen maar rechtop te staan, of – in yoga terminologie – Tadasana, de berg houding te doen. Deze houding vormt de basis van alle staande houdingen zoals bijvoorbeeld de boom. Je bouwt de berghouding van de beneden naar boven op.  Zet je voeten op heupbreedte. Voel het contact tussen je voeten en de aarde. Zorg dat je knieën niet op slot zijn; span je buikspieren lichtjes aan; maak je rug lang en open je borstkas. Ontspan je schouders; zorg dat je nek in lijn met je wervelkolom staat en dat de kruin van je hoofd het hoogste punt is.

Voor de mensen die mijn yoga en meditatie lessen volgen, komen deze zinnen heel bekend voor, want wij doen ze in elke les. De berghouding brengt ons in het hier en nu. Wanneer je lichaam in de juiste lijn staat, gaat het beter met je op allerlei niveaus. Je spieren zijn beter in balans, je organen hebben ruimte om optimale te kunnen functioneren en je ademhaling gaat dieper. Je kunt het overal doen bijvoorbeeld als je ergens in de rij staat. Je kunt de houding ook zittend op kantoor doen als je je voeten stevig op de grond houdt.

In Tadasana krijg je de gelegenheid om te stoppen en je bewust te worden van hoe je je voelt. Niet alleen hoe je je lichamelijk voelt, maar ook hoe je nu in het leven staat. Sta je net als een berg, in je eigen kracht? Voel je je sterk en stabiel? Hoe gaat het met je ademhaling?

Zo zie je hoe een eenvoudige oefening zoals rechtop staan, yoga wordt. Zodra je in verbinding komt met jezelf, wordt alles rustiger. Je kunt dingen helderder zien en voelt meer zekerheid over wat je volgende stap moet zijn. Dus de volgende keer dat je rondjes aan het draaien bent, stop en doe de berghouding.

  1. Sta met je voeten parallel en op heupbreedte.
  2. Verdeel je gewicht over allebeide voeten.
  3. Zorg dat je knieën ‘zacht’ zijn, een beetje gebogen.
  4. Trek je bekkenbodem spieren aan en trek je navel naar je wervelkolom toe.
  5. Open je borst gebied door je borst been op te tillen.
  6. Ontspan je schouders en laat je armen langs je lichaam rusten.
  7. Breng je kin iets naar binnen zodat je nek is in verlenging van je wervelkolom.
  8. Rek de kruin van je hoofd omhoog zodat je ruggengraat zich verlengt.

Wordt bewust van het feit dat je stevig op de aarde staat. Voel de kracht in je benen. Geniet van de stilte in je lichaam. Breng je aandacht naar je ademhaling en de geluiden die komen en gaan. Wordt de toeschouwer van je lichaam en geest, en weet dat je je volgende stap met vertrouwen kunt zetten.

[:en]Please share![:][:nl]Delen a.u.b!.[:]
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Nog geen reacties gevonden.

Geef een reactie