Muziek & Yoga

Muziek & Yoga

Ik heb altijd achtergrond muziek gespeeld tijdens mijn Dru Yoga lessen en ik werd er pas weer aan herinnerd dat dit voor sommige andere yoga docenten helemaal niet vanzelfsprekend is. Sinds kort geef ik yoga les aan twee groepen van een plaatselijke zorgorganisatie. De deelnemers wisten niets over mij of Dru yoga. Ze reageerden meteen positief over de muziek. Het was nieuw voor hen: muziek en yoga samen. Ik begon na te denken over wat bijzonder is aan muziek, en waarom ik het zo een belangrijke onderdeel van mijn lessen vind.

Het antwoordt begint in Wales tijdens mijn Dru yoga docent opleiding. Toen ik meer dan tien jaar geleden aan de opleiding begon, zat er een geluidsman in een klein kamertje boven de yoga studio. Hij zat onopvallend achter een gordijn, en ik merkte hem nauwelijks op. Ook de muziek die hij speelde was nooit overheersend. Hij simpelweg creëerde de perfecte achtergrond muziek voor elke onderdeel van de les: warming up, EBR’s, en de diep ontspanning. Een hele nieuwe wereld van klank en geluid ging voor mij open: stromende water, fluiten, klankschalen, en ritmische trommels.

Die klanken hielpen ons in de opleiding in beweging te komen en ook tot rust te komen. Een keer gingen we wandelen in een prachtig berggebied, en begon onze hoofddocent spontaan een mantra te zingen. Ik weet nog dat ik er stil van werd. Het leek alsof de vogels en bomen meezongen.

Wij docenten-in-opleiding maakte notities over de verschillende soorten muziek, vroegen advies aan de geluidsman en onze leraren, en deelden onze favoriete nummers met elkaar. We keken er naar uit om op een dag in onze eigen lessen deze muziek te kunnen gebruiken. Het opgewekt samen maken en delen van muziek hoort ook vandaag nog helemaal bij Dru. Waar in de wereld je ook bent, bijna altijd hebben Dru workshops, conferences, opleidingen en masters classes iemand een geluidsman of –vrouw die een muzikale achtergrond creëert, en die de hele sessie opneemt. Meestal kun je deze opnames na afloop kopen.

Niet lang geleden was ik aan het luisteren naar één zo’n opname van mijn meditatie docent-opleiding hier in Nederland. Het was een mooie meditatie over licht en op een stil moment pakte de leraar zijn gitaar en begon een mantra te zingen. Het voelde hemels. Ik denk dat ik gerust kan zeggen dat voor de Dru hoofddocenten het muziek maken en spelen perfect aansluit bij hun leven als yogi.

“It is as though music reaches that subtle threshold within us where the soul dovetails with the eternal.”“Het is alsof muziek die ontastbare drempel in ons bereikt waar de geest
 en het oneindige op elkaar aansluiten.”

Dit citaat komt uit het boek Divine Beauty, geschreven door een Ierse dichter/schrijver/filosoof John O’Donohue. Ik vind het een mooi idee dat muziek – hopelijk ook die in mijn yogalessen speel! – ons kan verbinden met het oneindige, met een hemelse energie. Ik denk dat wanneer mensen zeggen dat ze bepaald nummers mooi vinden, ze een verbinding voelen met wie ze echt zijn en waar ze zich thuis voelen.

Natuurlijk kunnen yogaoefeningen zonder muziek ook een gevoel van vreugde geven. En ik moet ook toegeven dat er dingen mis kunnen gaan bij het spelen van muziek tijdens een les. Iedereen in mijn yogagroepen weet dat de muziek soms te hard of te zacht is. Bijstellen hoort erbij. Een nieuwe ‘bluetooth speaker’ zorgde laatst voor veel rumoer in mijn donderdag-avond groep. Ik had mijn huiswerk niet goed genoeg gedaan en kwam er te laat achter dat de prachtig-vormgegeven geluidsbox de vervelende gewoonte heeft alle trucjes luidkeels aan te kondigen. De Engelse woorden: Charging, paired, powering off” ging hard de zaal door. Tot mijn grote schrik ook tijdens de diepe ontspanning!

Maar ondanks deze probleempjes ga ik door muziek te gebruiken tijden mijn lessen. Ik vind de voordelen veel groter dan de nadelen. Ik heb een andere geluidsbox gekocht en blijf enthousiast uitkijken naar nieuwe muziek. Als muziek ons energie kan geven, onze ademhaling tot rust kan brengen, of ons een hemels gevoel kan geven, laten we hier dan vooral van profiteren!

Voor de liefhebbers heb ik een lijst gemaakt van de CD’s die ik vaak tijdens mijn lessen speel. De eerste vier CD’s zijn allemaal door muzikanten van de Dru gemaakt en alleen op hun webshop te koop.
Akasha                Jane Saraswati Clapham & Greg Carlin
Elements             Jolanda Jonker & Joris Vincken
Vayu                    Jolanda Jonker & Joris Vincken
Colours of Life   Savitri MacCuish  & Jolanda Jonker

De CD’s hieronder kun je online kopen en de meeste zijn ook op Spotify te vinden

  • Yoga World: Music for your Practice        diverse artiesten
  • In Unity               Tim Wheater, David Lord
  • Eckhart Tolle’s  Music to quiet the mind diverse artiesten
  • In Concert           Deval Premal & Miten met Manose
  • Divenire               Ludovico Einaudi
[:en]Please share![:][:nl]Delen a.u.b!.[:]
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Nog geen reacties gevonden.

Geef een reactie